• Zo krijg jij jouw team weer mee!

  Ontvang de gratis videoserie waarin je leert 
  hoe je de neuzen dezelfde kant op krijgt 

   

  Meld je hier aan

 • Plattegrond van jouw brein

  Geschreven door Anna Berends van Loenen

  Als je net zo bent als ik, dan loopt je hoofd wel eens over van ideeën. Niet alleen maar van leuke dingen, maar ook dingen die moeten gebeuren. Dat geeft een enorme chaos. Chaos in je hoofd kan ervoor zorgen dat je overloopt. Structuur is wat je nodig hebt, maar je brein werkt niet mee. Jouw brein kan namelijk zelf geen structuur maken van de grote brei in jouw hoofd. Die maakt namelijk zoveel onderlinge verbindingen, waardoor jij het spoor volledig bijster bent. Maar hoe pak je die chaos dan het beste aan en waar moet je nu eigenlijk beginnen?

  Breindump

  Een breindump is ideaal als je je hoofd wil leeg maken. Dan schrijf je gewoon alles op wat er in je hoofd zit en je pakt het er later weer bij als je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een todolijstje wilt maken.
  Echter als veel zaken uit die breindump met elkaar in verbinding staan, dan is een breindump niet voldoende. Bijvoorbeeld omdat je de praktijk wil verbouwen, waar een boel bij komt kijken, dan moet je je een wegbanen door alle gedumpte gedachten. Wat je dan nodig hebt, is gewoon een plattegrond. Een soort stratenboek (voor de jongeren onder ons: De voorloper van de TomTom. Gewoon op papier). Deze plattegrond wordt ook wel een mindmap (vrij vertaald: breinplattegrond) genoemd.

  Mindmap

  Een mindmap geeft je de structuur, om van chaos naar project te gaan of van een globaal idee naar concept en dan naar een project. Nee, je hebt er geen ingewikkelde software voor nodig. Het kan bij wijze van spreken gewoon op de achterkant van een bierviltje (je weet maar nooit wanneer die geniale ideeën opeens opkomen).

  Het is echt wel iets anders dan een geordend todolijstje. Daarbij zet je gewoon alles onder elkaar, maar zonder dat er een logische samenhang in niveaus in zit. Soms bestaat een grote taak uit deeltaken of is de ene taak juist belangrijker dan de andere. Natuurlijk kan je dat erbij schrijven op jouw lijstje, maar ons hoofd denkt vaak in plaatjes en verbanden en dat is precies waar een mindmap op in springt.

  Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden zeggen ze wel eens. Dat klopt. Het brein kan zo sneller interpreteren en het blijft ook beter hangen. In plaats van dat er iets op je lijstje staat en je op de wc opeens denkt….Ik moest nog iets, maar wat was het ook al weer…. (geef toe, ik ben niet de enige die dat soms heeft)

  Jouw brein leert:

  • Visueel: door een plaatje te zien
  • Kinesthetisch: dat is een moeilijk woord voor iets voelen/doen

  Dat is precies wat je doet bij het maken van een mindmap. Tegelijkertijd moet je nadenken over de stof om prioriteiten te stellen en verbindingen leggen om overzicht te creëren.

  De zes stappen van een mind map

  De volgende vraag is dan ook. Hoe maak ik een mind map? Gewoon door deze simpele 5 stappen te volgen. Letterlijk van chaos naar structuur.

  Stap 1: Kies jouw medium.

  Het mooist is papier. Het kan ook in een app (Mindly is een aanrader) of via online software (MindMeister is een aanrader als je via je laptop of desktop werkt). Echter papier of en whiteboard kan je creatieve proces versnellen, omdat fysiek schrijven jouw brein op een andere manier activeert dan door typen of juist swipen

  Stap 2: Dump je brein.

  Ga je bijvoorbeeld jouw praktijk verbouwen? Dump dan alle gedachten die je hebt over het onderwerp. Ze kunnen zo groot en zo klein zijn als je maar wilt, zolang je hoofd maar leeg is. Denk bijvoorbeeld aan financiering of het op maat laten maken van de balie of het inlichten van de patiënten i.v.m. de logistiek.

  Stap 3: Scheid de hoofdthema’s van de subthema’s.

  Nu ga je beginnen met structuur aan te brengen in jouw zojuist gedumpte chaos.

  Zo kan financiering een hoofdthema worden, maar daaronder hangt: een bouwdepot regelen of offertes opvragen. Voeg hier ook kleurtjes aan toe. Niet alleen om het mooier te maken, maar zo zie je in één oog opslag welke onderdelen bij elkaar horen.

  Je kan daar eventueel een symbool aan toevoegen. Denk aan een € teken bij financiering en juist een “poppetje” bij alles wat met patiënten te maken heeft. Zo zie je langzaam aan een soort spinnenweb ontstaan. Verschillende thema’s die weer aan andere zaken gekoppeld zijn.

  Deze methode wordt in het onderwijs dan ook een “woordweb” genoemd. Heel handig als je veel stof mmoet onthouden of om leerlingen te leren brainstormen.

  Stap 4: Vul de plattegrond aan

  De kans is groot dat jouw hoofd in eerste instantie aan veel zaken nog niet had gedacht. Door alles in één oog opslag te zien, kom je juist weer tot aanvullende ideeën.

  Blijf niet te lang in de ideeënsfeer hangen. Gewoon alleen de tijd van de brainstorm of de volgende 24 uur (dan heb je een soort verwerkingstijd voor jouw brein ingebouwd). Want teveel denken kan de stap naar het doen belemmeren.

  Stap 5: Stel prioriteiten

  Wat moet er eerst gebeuren als ik ga verbouwen? Geef alles een nummertje. Het mooist is met de klok mee voor het overzicht. Dat is heel handig als je het online doet. Op papier betekent dat vaak opnieuw beginnen. Dat kan tijd kosten. Mochten de verschillende stappen een paar dringende zaken bevatten, dan geef je ze gewoon een vlaggetje

  Stap 6: Organiseer de plattegrond tot een stratenboek

  Je gaat daadwerkelijk aan de slag. Zo plaats je een link van een bedrijf waar je een offerte wil opvragen van de stoelen of een persoon als je denkt dat je dat onderdeel wil delegeren aan een teamlid.

  Je hebt dus een totaal draaiboek gemaakt voor jouw verbouwing in één oogopslag. Het maakt het daardoor niet alleen overzichtelijk, maar ook inzichtelijk. Je krijgt jouw team makkelijker mee als ze weten wat er gaat gebeuren (dat maakt het minder eng).

  Als je en frequent lezer bent van mijn artikelen, luisteraar van mijn Webinars of video’s, dan weet je dat ik veel nieuwe ideeen heb, waarvan ik er veel lanceer de komende tijd. Op zulke momenten helpt een mindmap om mij overzicht te geven en een eerste aanzet tot mijn strategie en planning.

  Wellicht ook iets voor jou. Ga dus eens lekker aan de slag en kijk wat het voor jou kan betekenen.

  Succes!


  Uw reactie op Plattegrond van jouw brein

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php